Karrier tippek

Az álláskeresés az emberek nagy részét szorongással tölti el, állásinterjúra tartva görcsbe rándul a gyomra, retteg az elutasítástól és gyűlöli az egész helyzetet, amibe belekerült. Pedig ennek nem kellene így lennie. Az álláskeresésnek megvannak a maga titkos fogásai, melyeket bárki elsajátíthat és sikerrel alkalmazhat. Íme pár tipp, amivel megkönnyítheti a dolgát.

Önéletrajzok

Az alábbiakban egy-két konkrét önéletrajzot mutatunk be, természetesen a nevek és a lakcímek nem valóságosak. Az önéletrajzok Microsoft Word formátumban íródtak, így az olvasó számára sablonként felhasznáhatóak.

Állásinterjú etikett

Aki nem akarja, hogy idő előtt kihulljon a jelentkezők tömegei közt válogató HR-szakemberek rostáján, az jobb, ha tisztába kerül az interjúk viselkedési etikettjének főbb elvárásaival.

Hogyan készüljünk az interjúra?

 

1. Életrajz

 Nem elég, ha jó szakember valaki, ezt prezentálni is tudni kell. Sok esetben az interjú kulcsát egy jól megírt életrajz jelentheti. Az önéletrajz elkészítésénél több dologra ajánlatos figyelni.

A következő dolgokra mindenképpen ügyeljen szakmai anyaga összeállításánál:

 • Személyes adatok: Itt általában érdemes feltüntetni a lakcímet, születési dátumot, de neve, mobiltelefonszáma és e-mail címe feltétlenül szerepeljen - lehetővé téve ezzel a személyes kapcsolatfelvételt.
 • Tanulmányok: Sorolja fel tanulmányait az évszámok és a végzettség pontos megjelölésével. Fontos, hogy legfelülre mindig a legfrissebb végzettség kerüljön.
 • Gyakorlat: Önéletrajzának ezen része tartalmazza eddig betöltött pozícióit, lehetőleg a cégnevek megnevezésével. A munkavégzés dátumát mindenképpen jelölje meg pontosan, és a legutóbbi munkahely kerüljön legfelülre. Feladatait, felelősségi köreit röviden, tömören, felsorolásszerűen fogalmazza meg, ennek kifejtésére az interjú során nyílik alkalma.
 • Egyéb ismeretek: Ide számítástechnikai ismereteinek rövid összefoglalása, illetve ha van, jogosítványa és annak típusa kerülhet. Ebben a pontban is fontos a tömör, célratörő fogalmazás és az ismeretek szintjének pontos megjelölése.
 • Nyelvtudás: Az Ön által ismert nyelveket illetve az ismeret szintjét tüntesse fel. A szintek megnevezésénél lehetőleg egyértelmű kifejezéseket használjon (pl. alap, kezdő, társalgási, tárgyalási, szakmai) és fontos, hogy jelezze aktív vagy passzív nyelvtudással rendelkezik-e. 
 • Fénykép: Önéletrajzához csatolhat fényképet is, célszerű igazolványképet választani, az egész alakos képeket inkább érdemes mellőzni.

Amennyiben a pozíció betöltéséhez idegennyelv-ismeret szükséges, pályázatához magyar nyelvű életrajza mellé az elvárt idegen nyelven megírt anyagot is juttassa el (természetesen csak abban az esetben, ha az adott szintű nyelvismerettel rendelkezik).

Pályázatának elküldésekor mindig pontosan jelölje meg, hogy melyik állásajánlat érdekli, melyikre küldi jelentkezését. Amennyiben nem konkrét állásra küldi anyagát, ezt is jelezze levelében.

2. Telefonos kapcsolatfelvétel

 A telefonos kapcsolatfelvétel tágabb értelemben már az interjú részének tekinthető és ezért már itt is számít, hogy Ön hogyan tud helytállni ebben a szituációban.
Fontos, hogy nyugodt környezetben tudjanak beszélni az adott pozícióról és az esetleges személyes találkozóról. Ha éppen nem alkalmas az időpont, érdemes későbbi visszahívást kérni. Amennyiben lehetősége van rá, jegyezze fel a beszélgetés részleteit, különösen a pozíció lényegét, a találkozó helyszínét és időpontját, a keresendő személy nevét és természetesen az elérhetőségeket. Így értesíteni tudja a céget, amennyiben bármi váratlan esemény miatt késne vagy esetleg le kéne mondania a találkozót. Ha nincs lehetősége ezen adatok felírására, inkább kérjen e-mailben emlékeztetőt az interjúról, semmiképpen se próbálja csak fejben megjegyezni az információkat. 
Első körben esetleg számíthat rá, hogy nyelvtudását tesztelik telefonon, illetve rövid előszűrésre kerül sor a személyes találkozó előtt. Fogalmazza meg magának tömören szakmai tapasztalatival kapcsolatban a legfontosabbakat – idegen nyelven is esetleg – hogy ezek aztán mindig kéznél legyenek ilyen esetben.

3. Felkészülés a találkozóra

 Ha életrajza kellőképpen figyelemfelkeltő volt és túljutott ez első telefonos megbeszélésen is, sor kerülhet a személyes interjúra. Sok esetben nem a leendő munkáltatóhoz, hanem tanácsadó céghez kell mennie első körben. Azonban mindegyik esetben rendkívül fontos, hogy a találkozó során jó benyomás alakuljon ki Önről. A következőkben néhány ötletet olvashat, amiket érdemes megfontolni mind az interjúra készülés során, mind közvetlenül a találkozó előtt, alatt és után.

Néhány hasznos, praktikus tanács, amire érdemes figyelni az interjúra készülés során:

 • Mindig készüljön fel a beszélgetésre, annak tükrében, hogy mi a találkozó célja.
 • Készüljön a saját szakmai hátterének bemutatására, ha szükséges, akkor idegen nyelven is.
 • Gondolkozzon el, milyen kérdéseket tenne fel a pozícióval, munkavégzéssel kapcsolatban a személyes találkozón. A jól megválasztott kérdésekkel nagyobb fokú érdeklődést mutathat az álláslehetőség iránt. 
 • Amennyiben már a szakembert kereső vállalathoz megy interjúra, nézzen utána a cégnek, készüljön fel a találkozó előtt. Ezt leggyorsabban az interneten teheti meg, a cég honlapját, illetve szakmai és hírportálokat tanulmányozva.

 

Közvetlenül az interjú előtt, alatt

 • Érkezzen időben a találkozóra, de ne túl korán, maximum 5-10 perccel korábban. Lehetőleg ne késsen, illetve ilyen esetben mindig értesítse időben a céget.
 • Fontos a megfelelő ruházat, megjelenése legyen elegáns, azonban kerülje a túlzásokat is.
 • Fontos, hogy tudja, kihez érkezik és milyen pozícióra. Mutatkozzon be és mondja el ezeket az információkat az Önt fogadó kollégának.
 • Az interjú során legyen figyelmes hallgató, és tegyen fel megfelelő kérdéseket. A kérdésekkel előzetesen érdemes készülni, illetve készüljön fel arra is, hogy tudjon röviden Önmagáról, szakmai tapasztalatairól beszélni.
 • A találkozó során igyekezzen tartani a szemkontaktust beszélgető partnerével. 
 • A kézfogás nagyon sokat elárul valakiről, az egyenes, határozott, jól megválasztott erősségű (de nem túl erős!) kézfogás a legmegfelelőbb. 
 • Mobiltelefonját kapcsolja ki, illetve halkítsa le az interjú idejére, és lehetőleg ne fogadjon hívásokat a megbeszélés alatt.

Interjú után

 • Az interjú végeztével, búcsúzáskor is fontos a határozott kézfogás és elköszönés.
 • Pályázatának átfutási ideje egyes esetekben hosszabb lehet, szükséges lehet türelmére, míg visszajelzés érkezik. Telefonon 2-3 hét elteltével lehet érdemes legkorábban érdeklődni. 
 • Abban az esetben, ha már második körös interjúra megy a partnercéghez, gyűjtse össze benyomásait, tapasztalatait a találkozóval kapcsolatban. Egyes esetekben a tanácsadó cég munkatársa kérheti Önt, hogy erről számoljon be neki a találkozó után e-mail-ben, vagy a tanácsadó kolléga keresi Önt telefonon ezzel kapcsolatban. 

 

(forrás: HaRp & Partners Személyzeti Tanácsadó Iroda)

hirdetés